Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kamso/public_html/kamelia/wp-content/plugins/facebook-import-comments/classes/FacebookCommentImporter.php on line 185

Facebook и търсене

Posted by sunny | Posted in Facebook | Posted on 09-06-2011-05-2008

0

Социалните медии и органичното търсене в търсещите машини стават все по-преплетени. Броят на туитовете и на Facebook like-вете могат да засилят класирането в търсещите машини и в позиционирането в СЕРП. В същото време Facebook непрекъснато се подобрява и хората онлайн отделят все повече време за социалната мрежа, фен страниците се развиват и стават все по-инфорамативни и интересни, приложенията вече преминават отвъд простата картинка и аватар най-често свързани с рекламна игра в Facebook и стават с развитие, сюжет и продължение.  Затова и вътрешното търсене в Facebook става все по-важно и се ползва от все повече хора.

Какво се случва? Вътрешното търсене в Facebook е възможност потребителите да намират съдържание. От друга страна Facebook страниците и профилите също се индексират от Google и Bing. Много често, ако напишем име на човек на търсене в Googlе  излизат профилните страници на хора, които имат това име. С Facebook страниците е по-трудно, освен ако те нямат уникално име (пример: Позитивното, Сайтът на една жена, при Обичам цветята – фен страниците са няколко с едно и също име и те заемат  три позиции)  A ето какво се наблюдава когато напишем на търсене в Google “Kulinarni strasti”  името на една от страниците – изненадата е голяма нали?

Facebook search
Какво означава? Facebook internal search – помага на потребителите да достигат до търсеното съдържание. Google и Bing също ранкват Facebook Pages.
Защо има значение? Страниците, които са добре структурирани и оптимизирани ще бъдат по-добре ранквани както в Facebook, така и в търсещите машини.

Има две различни методологии в търсенето. Едната е на големите търсачки като  Google и Bing, които използват базираната в уеб структура от линкове за да анализират web authority на всяка страница.  Докато  Facebook е социална мрежа, която се използва от хора, които са свързани с други хора и социални обекти (текст, снимки, видео) и изразяват своето отношение към социалните обекти чрез действия като коментари, лайк-ове споделяние и таг-ове. В своята същност това е търсене в социалния граф.

Facebook Search

Потребителите са свикнали с интерфейса за търсене на Google  – да въведат ключовите думи за търсене и да натиснат ентер за да се заредят резултатите, като има различни опции за търсене на  в уеб, картинки, новини … Търсенето в Facebook е малко по-сложно. Първо, защото е на две нива.

Първото ниво е Facebook Autosuggest (известно още като “Auto-Complete” results) – в момента в който започнете да изписвате думата за търсене и се появяват разултати свързани с вашето търсене.

Ако потребителят не може да види в Autosuggest results търсения резултат може да кликне “See more results for…” за да достигне до “Advanced Facebook” search results, което включва страници, групи, апликации, профили, събития и понякога – уеб резултати (които се захранват от Bing). Също така резултатите могат да се филтрират по тип, примерно само търсене в страници. Като резултат от своето търсене потеребителите могат да видят

* Името на страницата

* Броя на хората, които харесват тази страница

Характерно при Facebook Search:
Не може да се предвиди – не можете да знаете какво може да види ваш приятел или случаен посетител при зададено търсене.
Facebook searchе – търсене в социалния граф, т.е. е базирано на това колко е близък до всяка страница потребителят – т.е. колко от неговите прители и колко от приятелите на приятелите харесват тази страница. Достатъчна е съвсем малка промяна в търсенето за да видите съвсем различни резултати.

Отимизация на Facebook Page за търсене в Facebook и  Google/Bing
Page name: Когато се задава името на страницата трябва да се обърне внимание кои думи отразяват същността на страницата и ще помогнат за нейното откриване при търсене. В Facebook хората и връзките между тях, както и брой харесвания и фенове на страницата ще определят нейната популярност. Затова е важно името да бъде просто, запомнящо се, таргетирано и свързано със спецификата на конкретната марка.

При задаване на име на страница в Facebook е важно да се помни:

* Името на Facebook Page е нейния актуален page title tag (това ще се изобразява при търсене и в Google и Facebook)

* Името на страницата е много важно, защото търсенето в Facebook е базирано на “exact match” – вашата страница ще се появи при търсене, ако нейното име (началото на името) съвпада с търснето, което се въвежда от потребителя.

Добра идея е името  на страницата да съдържа името на марката, да дава допълнителна информация, но без да става много описателно и дълго. Например про световните брандове се добавя “Нокия България”, а ако е за отделен продукт на дадена марка – името може да започва с името на продукта, а след това да следва името на компанията. Думите трябва да се изпишат с разстояние между тях, а не слято. Пример с любими бисквити “Бисквити “Анелия”, а името на страницата е http://www.facebook.com/biskviti.anelia

Facebook Page URL: Създаването на кратък лесно четимURL адрес за страницата я прави по-подходяща и за хората и за търсачките. Адресът на страницата  се сменя от тук  http://www.facebook.com/username/ Това име е известно още като “Vanity URLs” и веднъж зададен “Vanity URLs” не може да се смени.

Page Category: Собствениците на страници трябва ввнимателно да изберат най-подходящата категория  и подкатегория за своята страница. Това може да спомогне за по-доброто и листване при резултатите при Facebook search.

Page Info: Попълването трябва да започне  с Basic Information, което може да включва

About, General information, Mission, Website, Emails, Phones

След което да се попълни Likes and interests

Aко сте магазин или офис може да зададете карта на офиса, работно време и допълнителна информация, която може да бъде полезна за вашите клиенти.

Тези полета предоставят информация, която може да се индексира от търсачките и да подобри появяването на вашата страница при органично търсене.

Facebook Page notes са едно място, което дава възможност да публикувате съдържание свързано с вашата марка.

Facebook дискусиите са подобие на форумите и дават възможност за диалог на феновете встрани от потока на самата стена на страницата.

Стена, Page Wall е мощно средство да обаготявате всеки ден своята фен страница с подходящо и актуално съдържание. Актуализирайте поне няколко пъти на седмицата и публикувайте – използвайте възможността за комуникация и диалог с вашите фенове. Когато поддържате съдържанието свежо това е начин вашите фенове да очакват да видят в News Feed си вашите публикации. Съдържанието на стената спомага появята на фен страницата в Autosuggest и Разширено търсене на Facebook

Ето и последните неща, които наблюдаваме:

Facebook Discussions

Facebook Notes

И така какво се случи, че Google показва резултатит от Facebook?  Как Google  получава тази информация директно от Facebook чрез фийд или ги обхожда и индексира? Това, което се вижда, че посочените резултати са кеширани.

Възможно ли е чрез RSS feed-а, който вади всичко от стената на фен страниците, което админите публикуват (примерно: http://www.facebook.com/feeds/page.php?id=243068313980&format=atom10). Google блокиран  ли е или не за тези rss feeds. И какво се случва? Това остава да се провери.

 

may you live in interesting times

Един резултат от персонализирано търсене и размисъл по въпроса ше се научат ли потербителите онлайн да ползват Google “+1″

Write a comment

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Facebook Like Button for Dummies